Löpare med protes på ena benet

Jussi Lotvonen fick sitt ben amputerat för tio år sedan. Läkarna hittade cancer i benet. Nu siktar han på att tävla i triathlon i de paralympiska spelen i Rio.

Jussi Lotvonen siktar på Rio

Jussi Lotvonen gav sig inte ens när läkarna hittade cancer i hans ben. Den positiva mannen är nu frisk och har målet högt ställt.

Den 34-åriga Jussi Lotvonen tränar för fullt. Hans mål är att stå på startstrecket bland de andra triathlonisterna i Rio. Men varför ska Lotvonen tävla i de paralympiska spelen? Han verkar vara en frisk man.

Lotvonen spelade ishockey tills han fick problem med hälen. Hälen opererades och man märkte att där fanns cancer. Benet amputerades ovanför knäet. Den 25-åriga Jussis liv förändrades.

Hård träning Lotvonen tränar sin kondition hårt i två veckor, sedan följer en lättare vecka. En hård vecka tränar han 20–25 timmar, två till fyra träningspass per dag. En lätt vecka tränar han hälften mindre. En gång på tre veckor har han en dag utan träning.
– Från måndag till lördagar ringer väckarklockan vid sex. Klockan sju hoppar jag redan i simbassängen. Jag börjar jobba klockan 8.30. På kvällen efter jobbet löper eller cyklar jag.

– Hälften av året jobbar jag, andra hälften tränar jag hårdare. Familjelivet går på sportens villkor. Lotvonens familj består av frun Terja och barnen Eetu och Ella.

Lotvonen tror att han ännu har några år på sig att idrotta på toppnivå.
– Nu är det allt yngre idrottare som tar sig till toppen. Men i en uthållighetsgren kan man ändå klara sig ännu som 40-åring.

Ute i världen tränar handikapp-idrottarna på heltid. I Finland måste man jobba också.
– I sommar får jag veta om jag får komma med till Rio. Nu är det många internationella tävlingar och läger. Vi är tre fyra idrottare i min klass som är ungefär lika bra och som alla vill åka till Rio.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving