Damlejonen vann nästan guld

Text: Markku Juusola
Artikel publicerad: 15.04.2019

Finland förlorade mot USA i finalmatchen i världsmästerskapen i ishockey för damer. USA vann världsmästerskapet med 2-1. Finland hann redan fira att de vunnit, men sedan underkände domarna Finlands andra mål.

Finalmatchen i damernas VM i ishockey var mycket spännande. Matchen spelades i söndags i Esbo. I publiken fanns många av det finländska landslagets, alltså damlejonens anhängare.

USA tryckte på hårt, men Finlands försvar och i synnerhet målvakten Noora Räty spelade bra. USA gjorde ändå ett mål i slutet av den andra perioden. Kort efter det blev det jämnt då Finlands Susanna Tapani också gjorde ett mål. I den tredje perioden gjordes inga mål och det blev förlängning.

I förlängningen gjorde Petra Nieminen från Finland ett mål. Finland firade att de vunnit världsmästerskapet. Men i videogranskningen kom det fram att en finländsk spelare hade stört USA:s målvakt. Videodomaren underkände målet.

Många tyckte att det var fel att underkänna målet. De tyckte att Finland borde ha blivit världsmästare.

Det blev inga flera mål i förlängningen. I straffläggning var USA bättre och vann världsmästerskapet.

Det här var Finlands första i finalmatch någonsin i damernas ishockey-VM. Det var ett fint resultat. Tidigare har USA eller Kanada alltid vunnit VM. Den här gången vann Finland över Kanada och nästan över USA.