bandyspelare

På bilden jagar Borgå Akilles spelare Denis Sadakov (till vänster) och HIFK:s Tommi Niittylä bollen. Akilles leder just nu mästerskapsserien i bandy.

Bandy är en fartfylld gren

Ännu på 1950-talet var bandy en stor idrottsgren i Finland. Sedan kom ishockeyn och blev störst.

På 1950-talet satt tusentals finländarna på läktarna och såg bandymatcher, också när det var mycket kallt. Nu är det bara några hundra som kommer till bandymatcherna.

Bandy är fortfarande en populär sport i Sverige. Där följer tusentals supportrar matcherna. I Sverige finns över 50 stora konstisbanor, i Finland bara ett tiotal. I Finland finns inte en enda ishall med så stor is att den räcker för bandy. En sådan planeras i Malm i Helsingfors. Hallen ska kanske börja byggas ännu i år.

När man spelar bandy är planen nästan lika stor som i fotboll. Antalet spelare är också lika stort som i fotboll. Varje lag har 10 spelare och en målvakt på planen.

I Finland är bandyn en stor sport på några orter. Helsingfors IFK, Borgå Akilles och Oulun luisteluseura i Uleåborg hör ofta till de bästa lagen. Just nu pågår VM i bandy i Sandviken i Sverige. I de förra VM-tävlingarna vann Sverige över Finland. Den här gången vann Sverige den första matchen mot Finland med hela 8-2.

Turneringen startade den 28 januari och de avslutas på söndag. Matcherna spelas i den stora ishallen i Sandviken. Där ryms hela 10 000 personer på läktarna. Sverige och Ryssland är igen förhandsfavoriter.

Källor, FNB, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving