Våldtäktsdom har fått kritik

Text: LL-Bladet källor FNB, IS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.06.2015

I mars inträffade en gruppvåldtäkt i Mosabacka i Helsingfors. Den här veckan dömdes tre unga män till villkorliga fängelsestraff. Två av de misstänkta fick inga straff.

En av männen fick ett år och fyra månader villkorligt fängelse. Två män fick ett år villkorligt fängelse. Villkorligt fängelse betyder att man inte behöver sitta i fängelse om man uppför sig väl och inte begår något nytt brott under en viss tid.

Två av männen frikändes. Två av de dömda fick lägre straff för att de var unga, under 18 år. Straffen gjordes också lindrigare eftersom fallet har fått så mycket uppmärksamhet. De dömda är av somalisk härkomst. Deras rättsbiträde berättade i rätten att de dömda har blivit hotade efter det som har hänt. De dömda ska betala sammanlagt 5 000 euro i ersättning till offret, alltså den våldtagna unga kvinnan.

I domen står det att en grupp män började förfölja en kvinna på tågstationen i Mosabacka. Männen bråkade med kvinnan, de slog henne och höll kvar henne med våld. De höll för hennes mun så att hon inte kunde skrika. Sedan utsatte de kvinnan får sexuellt våld med fingrarna. De stack in sina fingrar i hennes underliv. Kvinnan började skrika och männen flydde sedan från platsen.

Enligt tingsrätten var de ändå inte frågan om en grov våldtäkt. Rätten motiverades sitt beslut med att våldtäkten inte räckte länge. Åklagaren Eija Velitski tänker överklaga domen till hovrätten. Åklagaren anser att det här var en grov våldtäkt.

– Jag anser att det här var en grov våldtäkt. Flera personer deltog i brottet. Brottet gjordes på en offentlig plats och det var förödmjukande för offret.

Heli Heinjoki som är utvecklingschef för krisarbetet på Tukinainen säger att man nästan har glömt bort offret.

– All offentlighet är säkert också svår och tung för offret. Det kan försvåra hennes problem.

Heinjoki anser att domen nedvärderar offret.

– En våldtäkt kan orsaka allvarliga symptom efteråt, skam, depression, ångest och svåra fysiska skador.

Också Terttu Utriainen som är professor i straffrätt vid Lapplands universitet är på samma linje. Hon anser att domen förnedrar offret.

– Tingrätten anser till exempel att det inte är extra förnedrande om en del av männen våldtar medan andra tittar på. Jag anser att det här är förnedrande och kan öka offrets lidande.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)