Våldsdådet i Kuopio var Finlands femte skolmord. Det är över tio år sedan dåden i skolorna i Jokela och Kauhajoki.

Våldsdådet i Kuopioskola upprör

Förra veckan inträffade ett upprörande våldsdåd i köpcentret Herman i Kuopio.

En ung man knivskar flera människor i Kuopio på tisdag förra veckan. Som vapen använde han en lång kniv som kallas sabel. Mannen hade också med sig ett skjutvapen. Våldsdådet inträffade i yrkesinstitutet Savon Ammattiopisto som finns i köpcentret Herman.

En människa dog och tio skadades. Personen som dog var en ung kvinna från Ukraina. Hon studerade i yrkesinstitutet. Hon bodde med sin man i Kuopio. Två andra personer skadades allvarligt. Också mannen som attackerade skadades allvarligt. Polisen sköt mot honom när de tog fast honom.

Tingsrätten i Norra Savolax häktade mannen på fredag förra veckan. Han är misstänkt för ett mord och nio mordförsök. Den misstänkta är den 25-åriga Joel Otto Aukusti Marin. Han studerade själv i yrkesinstitutet. Eleverna som attackerades var hans studiekamrater. Marin är finländare.

Enligt polisen gjorde mannen attacken ensam. Man vet ännu inte vilket motivet är, alltså varför han gjorde attacken. Centralkriminalpolisen tror ändå inte att det här var ett terrordåd.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving