politiker

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko från Centern (i mitten) och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo (till vänster) är av olika åsikt om reformen av familjeledigheterna. Till höger kommunminister Anu Vehviläinen

Tvist om familjeledigheterna

Reformen av familjeledigheterna stannar upp. Det här bestämde regeringspartiernas ordförande på måndagen.

Med familjeledighet menar man att föräldrar kan ta ledigt från jobbet när familjen får barn. Regeringen vill göra om rätten till familjeledighet på flera sätt.

Ett mål var att papporna ska stanna hemma mera med barnen. Ett annat mål var att kvinnorna ska tillbaka till jobbet fortare efter att de har fått barn.

Ett tredje mål var att fler barn ska delta i småbarnspedagogiken. I Finland kan barnen delta i småbarnspedagogik på daghem och i olika klubbar redan före skolåldern.

Finns inte pengar

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko säger att reformen nu stannar upp eftersom det inte finns tillräckligt mycket pengar för att göra den bra.

Saarikko hör till partiet Centern. För Centern är hemvårdsstödet viktigt. Enligt det nya förslaget skulle hemvårdsstödet bli sämre. Därför har Centern svårt att godkänna reformen.

– En så här viktig sak kan inte bara falla, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Troligen bestämmer nästa regering om hur familjeledigheterna förnyas.

Källor HS, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving