Timo Soini och journalister

Journalister frågade utrikesminister Timo Soini i riksdagen vad han anser om en EU-folkomröstning. Riksdagen diskuterade på fredagen hur det påverkar Finland när Storbritannien lämnar EU.

Timo Soini fick kritik

Utrikesminister Timo Soini har talat om att Finland kanske också borde ordna en folkomröstning om EU. Det har väckt förundran.

I förra veckan bestämde Storbritannien att lämna Europeiska Unionen. Landet ordnade en folkomröstning om saken. Efter det har det i Finland talats om att man kanske också här borde ordna en folkomröstning om Finlands EU-medlemskap.

Det utrikesminister Timo Soini har sagt om detta har väckt förundran. Han fick mycket kritik när han besökte Storbritannien den här veckan. I en tv-intervju i Storbritannien sade Soini att man i Finland ivrigt diskuterar en EU-folkomröstning.

– Det här är oansvarigt, sade finansminister Petteri Orpo i en intervju för Yle. Det kan skada Finlands ekonomiska tillväxt. Orpo anser att utrikesministern måste hålla sig till regeringens linje, han kan inte säga vad han vill.

Orpo är Samlingspartiets ordförande. Samlingspartiet är positivt till Europeiska Unionen.

Utrikesminister Timo Soini är Sannfinländarnas ordförande. Partiet är kritiskt till Europeiska Unionen. Några sannfinländska politiker har krävt att också Finland ska folkomrösta om EU-medlemskapet.

Också socialdemokraternas ordförande Antti Rinne kritiserar Soini.

– Soini har blandat ihop partiordförandens och utrikesministerns uppgifter, säger Rinne.

Källa Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving