tre manliga politiker på rad

Centerns ordförande Juha Sipilä (i mitten) förhandlar om att bilda regering med Sannfinländarnas ordförande Timo Soini (till vänster) och Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb.

Sannfinländarna till regeringen

Finland får en regering där de tre stora partierna är med. De tre är Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Det är Centerns Juha Sipilä som leder regeringsförhandlingarna. Han blir troligen också följande statsminister. Sipilä startade regeringsförhandlingarna på fredag för en dryg vecka sedan. Sipilä säger att regeringsprogrammet ska vara klart inom maj månad. Den nya regeringen ska börja sitt arbete i juni.

Både Sipiläs parti Centern och Alexander Stubbs parti Samlingspartiet har varit med i många regeringar. För Timo Soinis parti Sannfinländarna är det ändå första gången de ska vara med i regeringen.

Alla tre partier som nu är med i regeringsförhandlingarna har godkänt Sipiläs förslag om att staten behöver spara fyra miljarder euro. Partierna är också eniga om att skatterna inte ska höjas. I regeringsförhandlingarna diskuterar man bland annat  Finlands relation till EU, Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och  politiken som berör invandringen.

Sannfinländarna och samlings- partisterna brukar tycka olika om EU och om invandringen. Sannfinländarna brukar vara kritiska till EU och de brukar vilja ha en strängare invandringspolitik.

Regering med 13 ministrar? Juha Sipilä vill minska på antalet ministrar. I den nya regeringen ska det finnas ungefär 13 ministrar. Det största partiet Centern skulle då få fem ministerplatser. Samlingspartiet och Sannfinländarna skulle bägge få fyra ministerplatser.

Det är Sipilä som blir statsminister. Troligen blir Soini finansminister och Stubb utrikesminister.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving