Ministrar i riksdagen

Arbetsminister Jari Lindström (längst fram) i riksdagen förra veckan. I bakgrunden statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Regeringen och fack tvistar

Statsminister Juha Sipiläs regering har det inte lätt. Fackförbunden ordnar strejker för att protestera mot regeringens planer på att göra det lättare att säga upp personal.

Förra veckan förde statsminister Juha Sipilä saken till riksdagen. Han meddelade att regeringen jobbar med ett lagförslag om att ändra uppsägningsskyddet.

Riksdagen fick rösta om den fortfarande stöder regeringen. Regeringen fick stöd. Riksdagen gav 101 röster för och 73 röster emot.

Fackförbunden är upprörda. De har ordnat flera strejker och försöker tvinga regeringen att helt sluta arbeta med lagförslaget. I början av veckan fanns det till exempel ingen mat i några skolor och daghem i huvudstadsregionen. Det berodde på att kockarna strejkade.

Lagförslaget är inte klart än, men det handlar om att små företag ska ha lättare att säga upp personal.

Regeringen resonerar så att om det är lättare att säga upp anställda vågar företagen anställa flera. Och det ska leda till mindre arbetslöshet.

Fackförbunden anser att regeringens planer leder till orättvisa. De tycker det är fel att de som jobbar i mindre företag ska ha sämre villkor än de som jobbar i stora företag.

Statsminister Sipilä är arg. Han tycker att fackförbunden inte har rätt att ordna strejker för en sådan här sak. Han anser att ändringarna i lagen behövs och att det är riksdagens sak att fatta beslut i frågan.

Men fackförbundet vill inte ge sig. De har varnat att det blir mera strejker om om inte regeringen lägger ner lagförslaget.

 Källor Yle, HS


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving