Polisen hinner inte kolla alla tipsen

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.09.2019

Det har blivit vanligare att barn utnyttjas sexuellt, särskilt via nätet. Polisen hinner inte kolla alla tips.

Fram till juli i år har det gjorts 1 498 anmälningar om sexualbrott mot minderåriga barn. Det är många. Och det blir säkert fler eftersom det ännu är flera månader kvar av året.

Under sommaren kom det ett fall i Helsingfors där en man som kallas Eno misstänks för att ha utnyttjat många barn och unga.

Ett par veckor senare berättade polisen i Esbo om ett fall där en 30-årig man misstänks för att ha utnyttjat över 50 barn och unga.

Sexualbrotten är ibland verkliga våldtäkter och ibland brott som har skett via nätet.

– Vi får in många tips och meddelanden om sexualbrott på nätet. Det tar lång tid att gå igenom alla och vi är väldigt få som jobbar med de här sakerna. Det finns många meddelanden som vi inte har hunnit läsa ännu, berättar kriminalöverkonstapel Sari Sarani i Helsingin Sanomat.

Leena Salovartio är åklagare och har jobbat länge med sexualbrott. Hon säger att sexuellt utnyttjande via nätet är ett dolt brott. Unga kanske inte vet att det är ett brott, eller så vågar de inte berätta.

Salovartio berättar att barn och unga blir lockade att skicka nakenbilder eller filma när de gör sexuella saker. Sedan säger utnyttjaren att han eller hon skickar bilderna vidare om de berättar om saken. Därför vågar barn ofta inte berätta. Det här leder också till att utnyttjandet kan fortsätta länge.

Sexualterapeut Kirsi Porras säger att föräldrar borde tala om de här sakerna med sina barn redan när barnen får sin första smarttelefon.

Många ungdomar är vana med att det kommer sexbilder till mobilen. Salovartio säger att det inte får vara vanligt att barn får nakenbilder skickade till sig, eller uppmaningar att skicka bilder av sig själv. Man kan gå till polisen och anmäla sådana saker.

Källa HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)