Stubb och Ahtisaari tar i hand

Statsminister Alexander Stubb (till vänster) och president Martti Ahtisaari (till höger) träffades när byggandet av det nya barnsjukhuset startade. I mitten syns Anne Berner som är ordförande för Barnsjukhusets stödfond.

Pengarna till barnsjukhuset samlades in fort

Finländarna har lyckats samla in 30 miljoner euro för att bygga ett nytt barnsjukhus.

Stödfonden för barnsjukhuset har fått donationer av både enskilda människor och företag. Fonden hade satt som mål att samla in 30 miljoner euro under fem år. Man lyckades ända samla in pengarna på bara ett och ett halvt år. Byggnadsarbetena inleddes i slutet av augusti.

– Jag är otroligt lycklig. Det känns väldigt fint med ett så stort stöd och engagemang. Vi ska bygga världens bästa barnsjukhus, sade Anne Berner till Yle Nyheter. Hon  är ordförande för stödfonden.

Det nya barnsjukhuset kostar 160 miljoner euro. Fonden betalar 80 miljoner euro och staten betalar 40 miljoner euro. Resten ska betalas med lånade pengar.

Barnsjukhuset byggs i Mejlans i Helsingfors. Det nya sjukhuset ska ersätta Barnkliniken och Barnens borg som är i dåligt skick. Allvarligt sjuka barn ska få vård på barnsjukhuset. De sjuka barnen kommer från olika delar av Finland. Enligt planerna ska sjukhuset vara klart 6.12.2017. Det är samma dag som Finland fyller 100 år.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving