män i snölandskap

Rahmatullah (till vänster) och Nazirulhag är flyktingar från Afghanistan. De väntar i Ryssland på tillstånd för att få komma till Finland via gränsstationen i Salla.

Nu kommer många asylsökande via Ryssland

Antalet asylsökande som kommer över Finlands östgräns har ökat den senaste tiden.

Hittills i år har ungefär 400 asylsökande kommit från Ryssland. Största delen av dem har kommit till Lappland via gränsstationen i Salla. Det har kommit många fler än vid samma tid i fjol. Nära gränsen i Ryssland väntar ännu flera hundra asylsökande. De vill alla komma till Finland.

Flera sannfinländska ministrar besökte Salla i förra veckan. Utrikesminister och Sannfinländarnas ordförande Timo Soini sade att det är möjligt att stänga gränsen mot Ryssland. Soini lovade också att gränsbevakningen ska få mera pengar.

I höstas flyttade många asylsökande från Ryssland till norra Norge. Nu har Norge börjat bevaka sin gräns strängare.

Många finländska politiker tror att Ryssland släpper de asylsökande över gränsen till Finland fast de inte har visum. Politikerna säger att Ryssland på det här sättet visar att landet kan påverka Finland. Så har bland andra kristdemokraten Päivi Räsänen, samlingspartisten Petri Sarvamaa och sannfinländaren Jussi Halla-aho sagt.

De asylsökande är inte ryssar utan flyktingar från andra länder.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving