glada män tar i hand

Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa och VD Rajeev Suri tar de franska ledarna från Alcatel-Lucenti Michel Combes och Philippe Camus i hand när affären är klar. Affären gjordes upp i Paris i Frankrike.

Nokia gjorde historia igen

Nätverksbolaget Nokia gör historia. Nokia köper sin franska konkurrent Alcatel-Lucent. Affären är värd 15,6 miljarder euro.

Det här är det genom tiderna största företagsköp som ett finländskt företag har gjort. Affären gör att Nokia som numera tillverkar nätverksapparatur förstärker sin ställning på världsmarknaden. Företagen ska gå ihop i början av nästa år.

Risto Siilasmaa som är Nokias styrelseordförande säger att man har förhandlat sedan 2013. Det var då Nokia sålde sin mobiltelefontillverkning till amerikanska Microsoft. Den senaste tiden orsakade tillverkningen av mobiltelefoner förlust för Nokia.
– Vi har gått igenom alla alternativ och kommit fram till att Alcatel är den bästa partnern för Nokia. Nokia blir det största bolaget i sin bransch.

Huvudkontoret i Finland Nokias VD Rajeev Suri vet inte hur den här företagsaffären kommer att inverka på personalen.

– Genom att de två företagen går ihop försöker vi spara 900 miljoner euro. Vi ska utvidga vårt utvecklingsarbete. Det kommer att skapa nya arbetsplatser.

Suri säger att Nokias mål är att i framtiden leda utvecklingen och produktionen av den nya generationens teknik och service. Suri säger att Nokias huvudkontor kommer att finnas i Finland också i framtiden.

Det nuvarande Nokia är ett nätverksbolag. Nokia Solutions and Networks tillverkar nätverksapparatur. Dessa anläggningar behövs för att smarttelefoner, läsplattor och bärbara datorer ska kunna få kontakt med de trådlösa nätverken.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving