lång brygga och livboj

Den vackra sommaren lockade många till stränderna och ut på sjön. Tyvärr har 74 personer drunknat redan i år.

Många drunknade i sommar

Sommaren var ovanligt varm i år. Tyvärr ledde det varma vädret till att ovanligt många människor drunknade.

Det var mycket varmt också i vattnet både i insjöarna och i havet. Tyvärr märks det varma vädret i statistiken över antalet drunknade. Många fler människor drunknade den här sommaren än i fjol.

Hittills i år har 74 personer drunknat. Det är 17 fler än vid samma tid i fjol. Bara under augusti månad drunknade 16 personer.

Statistiken visar att det är vanligare att män drunknar än att kvinnor gör det. Av de 74 som har drunknat var endast 10 kvinnor. En stor del av de drunknade var också äldre, många var över 65 år gamla.

– En orsak är säkert att flera män än kvinnor rör sig till sjöss. Men det handlar nog också om en dålig attityd, säger Laura Sulkava som är projektkoordinator på Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.

– Många tänker att om man kan simma behöver man inte flytväst, Men nödsituationerna kommer alltid överraskande. Den som har förlorat medvetandet kan inte simma, säger hon.

– Dessutom är det inte ovanligt att män som har druckit alkohol ger sig ut på sjön eller tar en simtur. Det slutar ofta illa, fortsätter hon.

Lugnare på vägarna

Trafikolyckorna har däremot varit färre hittills i år än i fjol. Till slutet av augusti hade 149 personer dött i vägtrafiken. Det är färre än på många år.

– Vanligen brukar varmt väder leda till fler trafikolyckor. Vi måste ta reda på varför olyckorna har minskat. Har det bara råkat sig så, eller finns det någon orsak till förändringen, säger Tapio Koisaari på Trafikförsäkringscentralen.

 Källor: HS, Metro


En kommentar till nyheten “Många drunknade i sommar”

  1. vike

    intresant nu har jag lärt mej att ta det lungt med öl å vatten

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving