Vy över Ijo

Kommunen Ijo ligger vid Bottenvikens kust i Norra Österbotten. Genom Ijo strömmar Ijo älv, en av Finlands längsta älvar.

Kommunen Ijo fick pris för sitt klimatarbete

Kommunen Ijo har vunnit pris för sitt arbete mot klimatförändringen. Det blev seger i Europeiska kommissionens tävling RegioStars. Prisutdelningen hölls i Bryssel på tisdag förra veckan.

RegioStars är en tävling inom EU som ordnas varje år. Tävlingen lyfter fram goda projekt som har fått pengar från EU.

Ijo fick pris för sitt InnoHiili-projekt. Projektet handlar om att skapa miljövänliga samhällstjänster och minska på utsläppen av koldioxid. Projektet förverkligades i samarbete mellan Ijos Micropolis Oy och PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry.

Leena Vuotovesi är VD för Ijos Micropolis. Hon är glad över segern.
– De andra europeiska tävlandena kallade skämtsamt det här priset för projektvärldens Oscar-pris. Ijo får mycket publicitet på grund av segern. Vi vill använda vår synlighet till att främja klimatarbetet och för att visa upp finländskt kunnande, säger hon.

Det var inte helt oväntat att Ijo vann tävlingen. Ijo har redan i flera år satsat på klimatarbete. Ijo kommun har minskat sina koldioxidutsläpp med hälften, snabbare än någon annan kommun i Finland. Ijos egna mål i klimatarbetet ligger 30 år före Europeiska unionens mål.

I Ijo sköts alla de kommunanställdas tjänsteresor med elbilar. Alla offentliga byggnader i kommunen värms upp med förnybar energi. Det här sparar pengar och minskar på utsläppen av koldioxid.

Tävlingen RegioStars ordnas för att sprida goda idéer i Europa. Man vill också visa upp goda exempel och inspirera myndigheter. 103 projekt deltog i årets tävling.

Källor Ijo kommun, EU i Finland


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving