Jukka Kola

Jukka Kola är rektor för Helsingfors universitet. Kola valdes till rektor 2013. Rektorns mandatperiod är fem år, han är alltså rektor till år 2018.

Helsingfors universitet kom med bland de 100 bästa

Helsingfors universitet är det enda finländska universitetet som ryms med bland de 100 bästa i världen. Listan över de bästa universiteten kallas Shanghai-listan. Där finns Helsingfors universitet på plats 56.

Jämförelsen visar att Helsingfors universitet är det femtiosjätte bästa universitetet i världen. När man jämför universiteten i Europa kommer Helsingfors universitet på plats 16. Inget annat finländskt universitet finns med på listan över de hundra bästa.

Den så kallade Shanghai-listan är den äldsta och mest uppskattade listan som jämför universitet. Bland de finländska universiteten placerar sig Östra Finlands universitet någonstans mellan platserna 300 och 400. Uleåborgs universitet, Aalto-universitetet och Åbo universitet kommer på platserna mellan 400 och 500.

Det amerikanska universitetet Harvard är bäst i världen. Näst bäst är amerikanska Stanford. På tredje plats kommer det brittiska universitetet Cambridge.

Bland de 20 bästa universiteten finns 16 amerikanska och tre europeiska. De tre bästa europeiska universiteten finns alla i Storbritannien.

Det finns sammanlagt 17 000 universitet i världen.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving