Mehiläinen

Hälsovårdskoncernen Mehiläinen har skickat sin vinst till skatteparadisön Jersey. På det sättet slipper bolaget betala så mycket skatt.

Finländska företag undviker skatter

Många finländska företag har dotterbolag i så kallade skatteparadis. Bolagen lockas till skatteparadis med hjälp av låga skatter.

Medborgarorganisationen Finnwatch gjorde en utredning. Enligt den finns det flera hundra finländska företag i skatteparadis på olika håll i världen.

Exempel på skatteparadis är Bahamaöarna, Jungfruöarna, Caymanöarna och Hong Kong. På grund av de här företagens skatteplanering går finska staten miste om hundratals miljoner euro i skatt.

De 20 största finländska företagen har hela 223 dotterbolag i något skatteparadis. De här dotterbolagen betalar mycket litet, eller ingen skatt alls.
– I verkligheten finns det många fler bolag av den här typen. Man kan inte få information om dem alla, säger Matti Ylönen som är forskare på Finnwatch.

Finländare har mest bolag i Holland, Belgien, Singapore, Schweiz, Irland, Cypern, Hong Kong och Luxemburg. Via dessa  länder flyttas flera miljarder euro finländska pengar till bolag i skatteparadis. Genom att flytta pengarna får bolagen en stor skatteförmån.

Däremot vinner inte finska staten eller en vanlig skattebetalare någonting. En vanlig skattebetalare tvingas i stället betala mera skatt så att bolagen ska kunna bli rika genom sin skatteplanering.
– Ett företag borde alltid betala skatt i det land där affärsverksamheten finns, säger Ylönen.

Många har blivit upprörda över hälsovårdsbolaget Mehiläinens verksamhet. Många undrar varför finländska företag köper tjänster av ett företag som inte betalar skatt till Finland.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving