Petteri Orpo och Juha Sipilä

Centerns ordförande statsminister Juha Sipilä (till höger) och Samlingspartiets ordförande finansminister Petteri Orpo fotsätter inte samarbetet i regeringen med Sannfinländarna.

Finlands regering faller

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo meddelade i dag på eftermiddagen att regeringen inte kan fortsätta med den nuvarande sammansättningen. Centerns Sipilä och Samlingspartiets Orpo vill inte samarbeta med Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho.

Finlands regering har i praktiken fallit. Det betyder att regeringen inte kan fortsätta jobba med den sammansättning den har nu. Det här leder till att regeringspartierna Centern och Samlingspartiet måste ta in ett eller flera nya partier eller så måste det ordnas nyval.

Statsministern och finansministern föreslår att Sannfinländarna lämnas bort från regeringen. Bägge partiordförande sade redan under veckoslutet att också Sannfinländarnas nya ledning måste godkänna västerländska och demokratiska värderingar och allas mänskliga rättigheter.

Centerns och Samlingspartiets riksdagsgrupper håller presskonferenser i kväll. Då blir det klart om partierna försöker fortsätta regeringssamarbetet. Många tror att Centern och Samlingspartiet försöker bygga en ny regering tillsammans med Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet.

Jussi Halla-aho

Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho (bilden) träffade i dag statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo i Helsingfors för förhandlingar.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving