tyst minut i Åbo

Det hölls en tyst minut på salutorget i Åbo den 20 augusti för att hedra offren i terrorattacken.

Finland är fortfarande tryggt

Vardagen är tillbaka i Åbo efter knivattacken som skedde för en och en halv vecka sedan. Men det talas mycket om satsning på säkerhet.

Knivattacken där två personer dog och åtta skadades utreds som terrordåd. Det är första gången ett brott utreds som terrordåd i Finland.

Politikerna säger att man redan en tid har varit förberedd på att ett terrordåd kan hända också i Finland. Det har skett flera blodiga terrordåd i Europa i år. Attacken i Åbo skedde bara en dag efter den stora terrorattacken i Barcelona i Spanien.

Politiker och tjänstemän funderar på vad man kan göra för att förhindra terrorattacker i framtiden.

Ett förslag är att asylprocesserna ska bli snabbare. Det finns politiker som föreslår att de öppnas avvisningsenheter dit asylsökande skickas om de inte får asyl. Där skulle de bo tills de lämnar landet.

Det sägs också att skyddspolisen borde hålla bättre koll på personer som man tror kan vara farliga. Polisen hade fått tips om att mannen som är misstänkt för knivdådet i Åbo hade betett sig aggressivt. Polisen hade ändå inte gjort någonting.

Finland vill nu fort få en ny lag om underrättelseverksamhet. Lagen skulle ge myndigheterna större rätt att övervaka bland annat telefontrafiken och kommunikationen på internet.

Regeringen har lovat att polisen och skyddspolisen ska få mera pengar och att man satsar mera på säkerheten. Trots knivattacken i Åbo säger myndigheterna att Finland fortfarande är ett tryggt land.

Källor HS, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving