pappersfabrik

Bilden visar en långtradare på väg till Stora Ensos pappersfabrik Veitsiluoto.

En stor förlust för staden Kemi

Pappersfabriken Veitsiluoto i Kemi stängs. 670 arbetare förlorar sin arbetsplats. Det är en stor förlust för staden Kemi och området däromkring.

Bolaget Stora Enso berättade förra veckan att man tänker stänga pappersfabriken Veitsiluoto i Kemi i norra Finland. De som arbetar på fabriken och människorna som bor i Kemi blev upprörda av nyheten.

Pappersfabriken är en stor arbetsgivare i Kemi. Fabriken har gett arbete åt många människor i området, till exempel de som har transporterat trävirke till fabriken. Sammanlagt försvinner över tusen arbetsplatser.

Matti Ruotsalainen är stadsdirektör i Kemi. Han hoppas att Kemi får ekonomiskt stöd av staten. Utan stöd kommer Kemis ekonomi att krascha.

Det behövs mindre papper

Stora Enso stänger pappersfabriken eftersom det används allt mindre papper. Det är därför allt svårare att få pappret sålt. Människor behöver inte lika mycket papper som förut. Det trycks inte längre lika mycket dagstidningar och böcker på papper som förut. Många brev och räkningar kommer nu via internet i stället för på papper.

Stora Enso stänger en pappersfabrik också i Sverige. Bolagets direktör Annica Bresky säger att det fortfarande finns för många pappersfabriker i Europa. Det kan alltså hända att ännu fler pappersfabriker stängs också i Finland.

Källor: Yle, Helsingin Sanomat


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving