Enligt Finlands miljöcentral (Syke) betyder en klimatvänlig diet att vi måste äta mindre kött.
Grönsaker och fisk är miljövänlig mat. Nötkött, griskött och mjölkprodukter däremot är mat som sliter på miljön och får klimatförändringen att bli snabbare.
Att föda upp nötkreatur till kött sliter mycket på miljön. Att producera ett kilo nötkött sliter många gånger mera på naturen än att producera ett kilo broilerkött.
Att föda upp köttboskap orsakar mycket skador både på natur och på klimat.
Lunchmaten visar exempel
Finländarna äter ganska mycket utanför hemmet. Därför är det viktigt att offentliga matställen erbjuder miljövänlig mat. Sådana offentliga matställen är till exempel daghem, skolor och företagens lunchrestauranger. Miljöcentralens mål är att miljövänliga matvaror läggs till i närings- rekommendationerna.
Forskare anser att hälsosam mat också kan vara miljövänlig. Till en miljövänlig diet hör mera grönsaker och fisk. Samtidigt ska man minska på jordbruksprodukter från djur, alltså kött och mjölkprodukter.
De nordiska näringsrekommendationerna förnyas ännu i år.
Källor HS, Syke
>jordbruksprodukter från djur
Vad? Hur är det möjligt?