mörk kortklippt kvinna

Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide besökte Finland i förra veckan.

De nordiska försvarsministrarna kritiserar Ryssland

Finlands försvarsminister Carl Haglund ångrar inte den artikel där han tillsammans med de andra nordiska ländernas försvarsministrar kritiserade Ryssland.

Finlands, Sveriges, Norges, Danmarks och Islands försvarsministrar publicerade en artikel i en norsk tidning i förra veckan. I artikeln skriver man om det nordiska försvaret. Enligt ministrarna har Rysslands hotande beteende lett till att de nordiska länderna ökar sitt försvarssamarbete.

Ryssland meddelade genast att landet är bekymrat över den här utvecklingen. Ryssland anser att Finland och Sverige är på väg mot ett medlemskap i försvarspakten Nato.

Varken Finlands president, utrikesminister eller statsminister visste om den här artikeln fastän den handlar om Finlands utrikespolitik. President Sauli Niinistö kritiserade minister Haglund i början av veckan.

Presidenten anser att man borde ha diskuterat artikeln innan den publicerades. Niinistö tänker diskutera saken med Rysslands president Vladimir Putin.

Men Niinistö betonar ändå Finlands självständighet.
– Det är självklart att Finland själv bestämmer om sina egna ärenden.

Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide säger att det inte finns några skäl för Ryssland att ta ställning till de nordiska ländernas försvarssamarbete. Hon betonar att meningen inte var att reta upp Ryssland.

–Vi är ett nordiskt samfund som har långa och goda relationer. Det är Ryssland som borde ändra sitt eget beteende, säger hon.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving