Jan Vapaavuori och Petteri Orpo

Samlingspartiets Jan Vapaavuori (till vänster) fick mest röster av alla i valet. Partiets ordförande Petteri Orpo (till höger) var nöjd med resultatet i kommunalvalet. Bilden är från Samlingspartiets valvaka.

Bra val för Samlingspartiet och De gröna

Samlingspartiet fick mest röster i kommunalvalet. De gröna var partiet som gick mest framåt.

Det var kommunalval i söndags. Drygt 2,5 miljoner röstade. Det betyder att färre än 60 procent av de röstberättigade röstade. Samlingspartiet fick 20,7 procent av rösterna. Det är mindre än i det förra kommunalvalet, men Samlingspartiet är ändå det största partiet.

Jan Vapaavuori från Samlingspartiet fick närmare 30 000 röster i Helsingfors. Det är överlägset mest röster i hela landet.

Socialdemokraterna (SDP) kom på andra plats i valet och Centern blev tredje störst. SDP var det mest besvikna partiet. Partiets  ordförande Antti Rinne ville att SDP skulle bli största parti.

De gröna var det parti som ökade sitt väljarstöd mest. Partiet gick framåt särskilt i stora städer där det finns många läroanstalter. Bäst gick det i Jyväskylä där De gröna nu är största parti.

Sannfinländarna förlorade mest i hela landet. De små partiernas väljarstöd är på samma nivå som förut.

I Vasa tog Svenska folkpartiet en stor seger. Partiet motsätter sig att servicen på Vasa sjukhus försämras som regeringen föreslår. De invaldas medelålder är 50 år och kvinnornas andel steg nu till 40 procent.

Källa Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving