hamburgare

De unga blir överviktiga för att de äter ohälsosam mat och rör sig för lite.

Allt fler unga blir tjocka

Ungdomarna i Finland är fetare än de unga i flera andra länder i Europa.

En färsk undersökning visar att övervikt är ett allt större hot mot barns och ungas hälsa. Övervikt är nu redan ett större hot mot hälsan än svält.

Det var världshälsoorganisationen WHO och det brittiska universitetet Imperial College of London som gjorde undersökningen. Man undersökte barn och unga i åldern 5-19 år. Det var tidningen Helsingin Sanomat som berättade om undersökningen. Pojkar fetare än flickor

De finländska ungdomarna är tyngre än de unga i till exempel Sverige. 30 procent av de finländska pojkarna är överviktiga. I Sverige är 25 procent av pojkarna överviktiga. I Europa är det vanligast med överviktiga pojkar i Polen, Spanien och Grekland.

24 procent av de finländska flickorna är överviktiga. I Sverige är 22 procent av flickorna överviktiga. I Europa är det vanligast med överviktiga flickor i Frankrike, Spanien och Italien.

Det finns många orsaker till att de unga får övervikt.
– Motionen har minskat. Det är för vanligt med ohälsosamma mellanmål och småätande, säger barnläkaren Marketta Dalla Valle i Helsingin Sanomat.

WHO rekommenderar att barnen motionerar mera. Dessutom borde barnen få mindre av den mat som gör dem feta.

Flest feta barn finns det i östaterna i Stilla havet, till exempel Nauru och Palau. Mest underviktiga barn finns det i Asien, till exempel i Indien, Bangladesh och Burma. n Text Markku Juusola, källa HS


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving