Jan Vapaavuori och Jyrki Katainen

Näringsminister Jan Vapaavuori (till vänster) och statsminister Jyrki Katainen har varit oense om regeringen gör tillräckligt. Alla tror inte att regeringen som har ministrar från många olika partier kan hålla ihop.

Svår vår väntar regeringen

Statsminister Jyrki Katainen varnar medborgarna för att våren kan bli tung. Regeringen tvingas fatta svåra beslut.

Katainen sade i söndags i finska Yle Radio Suomi att de kommande nedskärningarna och skattehöjningarna är hårda. Statsministern sade att regeringen under våren fattar beslut om nya sparåtgärder för tre miljarder euro. De måste göras för att statsskulden inte ska växa sig för stor.

Katainens partibroder och minister Jan Vapaavuori hann redan kritisera regeringen för att inte våga fatta beslut. Näringsminister Vapaavuori sade att regeringen med sex partier är för bred för att kunna fatta effektiva beslut. Han anser att regeringen gör för lite och för sent.

Statsministern förstår Vapaavuoris åsikt. Han säger att näringsministerns uppgift är att försvara företagen och näringslivet.

Utrikeshandelsminister Alexander Stubb anser ändå att regeringen fortfarande är ett bra lag. Kommunminister Henna Virkkunen medger att det är svårt att fatta beslut i regeringen.

I en intervju under veckoslutet uppmanade President Sauli Niinistö regeringen att göra kännbara ekonomiska reformer.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving