BLM demonstration i NY

Bilden togs i början av juli under Black Lives Matter-demonstrationen i New York, USA.

Stora demonstrationer för svartas rättigheter

Det har varit många stora demonstrationer i USA i sommar. Demonstranterna kräver att polisen slutar använda våld mot svarta.

Symbolen för demonstrationerna har varit: Black Lives Matter. På svenska betyder det att svarta människors liv är viktiga. Protesterna började i slutet av maj när mörkhyade George Floyd dog i staden Minneapolis. Floyd dog när en polis tryckte sitt knä mot Floyds nacke i nio minuter.

Det har förekommit demonstrationer i många amerikanska städer. Tiotusentals amerikaner har deltagit i dem. Många demonstrationer har varit våldsamma.

Stämningen i USA är spänd av många skäl. På grund av coronaviruset har arbetslösheten och fattigdomen ökat betydligt. President Donald Trump har kraftigt kritiserat demonstrationerna. Han har också skickat nationalgardets trupper till många städer. Dessutom hålls presidentvalet i USA snart, om bara fyra månader.

Demonstrationerna i USA har även spridits till andra länder. I Helsingfors ordnades en Black Lives Matter-demonstration i början av juni. Mer än 3000 personer deltog.

Källa: STT


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving