en kvinna tittar på valplakat

Nu finns listorna med partiernas kandidater uppställda längs gator och vägar.

Hela 40 riksdagsledamöter vill till Europaparlamentet

Hela 40 riksdagsledamöter, en EU-kommissionär, tre ministrar och 11 nuvarande EU-parlamentsledamöter ställer upp i Europavalet.

Aldrig förr har listan med kandidater innehållit så många starka namn. Av de nuvarande medlemmarna i Europaparlamentet ställer alla andra upp för nyval utom De grönas Satu Hassi och Centerns Riikka Pakarinen.

I valet till Europaparlamentet väljs 751 ledamöter från 28 medlemsländer. I Finland är 251 kandidater uppställda. Av dessa väljs 13 till parlamentet. Vårens Europaval anses vara ovanligt intressant och viktigt. Det har varit ekonomisk kris i Europa länge. Det här har påverkat politiken. Både vänstern och partierna långt ute till höger förutspås klara sig bra i valet.

Finländska forskare säger att det här kan bero på att medborgarna nu vill uttrycka sin åsikt efter att de liberala högerpartierna har haft makten så länge.
– Den nyliberala ekonomiska politiken har fått väldigt mycket kritik, särskilt i länderna i Sydeuropa där det är kris, säger Kimmo Elo som är lektor vid universitetet i Åbo.

Det är valdag söndagen den 25 maj.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving