demonsterande människor

I måndags firades internationella flyktingdagen. Mellan 300 och 400 personer samlades på Narinken-torget i Helsingfors för att demonstrera. Demonstranterna vill inte att flyktingar skickas tillbaka till områden där det inte är tryggt. På bilden bär en pojke en affisch med engelsk text som betyder Visa oss mänsklighet.

Antalet flyktingar är rekordstort

Det finns fler flyktingar i världen än någonsin förut. 65 miljoner människor är på flykt.

FN:s flyktingorganisation UNHCR beräknar att det in slutet av förra året fanns sammanlagt 65,4 miljoner flyktingar. Mängden flyktingar ökade med sex miljoner förra året. Över hälften av flyktingarna är barn.

I de rika industriländerna finns det 3,2 miljoner flyktingar som väntar på att få ett asylbeslut. Också det antalet är större än förut.

Hela 40 miljoner av alla flyktingar är så kallade interna flyktingar. De är flyktingar i sitt eget land. Flest interna flyktingar finns det i Colombia, Syrien och Irak. Flest flyktingar till andra länder har det åkt från Syrien, Afghanistan och Somalia.

UNHCR betonar att bara en liten del av flyktingarna har kommit till Europa. Största mängden flyktingar finns i Turkiet, hela 2,5 miljoner.

UNHCR:s ledare Filippo Grandi hoppas att ledarna i de europeiska länderna ska samarbeta mera om flyktingpolitiken.

– Flyktingarna är inte en fara för oss.  Men de flyr från platser där det är farligt, säger Grandi.

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving