Vy över New York

Unesco är den organisation som kan bevilja fina platser i världen hederstiteln världsarv. Frihetsgudinnan (till vänster på bilden) är ett av de amerikanska världsarven på listan. Frihetsgudinnan är en staty som finns i New York. Unesco har inte sagt om USA får behålla sina världsarv på listan fast landet lämnar organisationen.

USA lämnar Unesco

USA lämnar Unesco. Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation.

Enligt USA:s utrikesministerium har Unesco gjort saker som är mot Israel. USA samarbetar mycket med Israel i Mellanöstern. År 2011 gav Unesco fullt medlemskap till Palestina. Israel ville inte att Palestina skulle bli medlem.

USA motsätter sig att Palestina får samma ställning som officiella stater. Enligt USA samarbetar Palestina med terroristorganisationer.

Det största partiet i Palestinas parlament är Hamas. USA, Israel och många länder i EU anser att Hamas är en terroristorganisation. USA vill att det skapas en ordentlig fred i Mellanöstern innan man förändrar Palestinas officiella ställning.

Unescos ledare Irina Bokova anser att det är tråkigt att USA lämnar organisationen.

– En FN-organisation utan USA är inte hel. Det här är en stor förlust.

USA slutade betala medlemsavgifter till Unesco redan 2011. USA har lämnat Unesco också tidigare. USA lämnade Unesco 1984 och blev medlem igen 2003.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving