brända bilar

Bilarna på bilden brändes förra veckan i Frölunda i Göteborg i sydvästra Sverige.

Tiotals bilar brändes i Sverige

Förra veckan brändes närmare hundra parkerade bilar. Polisen tror att det är medlemmar i kriminella gäng som har bränt bilarna.

Tiotals personer tände på parkerade bilar på olika håll i Sverige natten mot måndag förra veckan. Den svenska polisen tror att de här människorna hade kontakt via sociala medier och kom överens om att bränna bilar.

Flest bilar brändes i Frölunda i Göteborg. Också i andra städer i Sverige brändes bilar.

Enligt Yles nyheter tror polisen att bilbränderna var kriminella gruppers sätt att hämnas. De kriminella kanske betalade ungdomar i förstäderna för att de skulle tända på bilar. De kriminella hämnades kanske på det sättet att polisen hade anhållit deras ledare.

De som tände på bilarna var klädda i svart och dolde sitt ansikte. Därför var det svårt för polisen att veta vilka de var. Ännu på måndagen den 20 augusti hade polisen bara tagit fast tre personer.

Svenskarna blev arga över bilbränderna.

– Vafan håller ni på med, sade Sveriges statsminister Stefan Löfvén.

Många politiker kräver nu att straffen måste bli strängare.

Bilbränderna kan till och med påverka riksdagsvalet i Sverige. Bilarna brändes i områden där det bor många invandrare. Bilbränderna kan öka misstänksamheten mot invandrare.

Partiet Sverigedemokraterna motsätter sig invandring. Partiets understöd kan därför öka i valet som hålls den 9 september.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving