Punkbandet PKN

Medlemmarna i punkbanket PKN var så här glada när segern var klar. Bandet består av medlemmarna), Pertti Kurikka (gitarr), Toni Välitalo (trummor). Sami Helle (bas) och Kari Aalto (sång).

Punkbandet PKN representerar Finland i Eurovisionen

Under veckoslutet var det final i tävlingen för ny musik som kallas UMK. Det var punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät, alltså PKN som vann.

Vinnaren i tävlingen representerar Finland i Eurovisionens schlagertävling. I bandet PKN spelar Kari Aalto (sång), Pertti Kurikka (gitarr), Sami Helle (bas) och Toni Välitalo (trummor). Alla bandmedlemmarna har en utvecklingsstörning.

Punkbandet PKN:s seger är historisk. Aldrig förr har en grupp där alla bandmedlemmarna har en utvecklingsstörning deltagit i Eurovisionen. Det här är också första gången ett punkband tävlar i den här tävlingen.

Gruppen PKN har väckt uppmärksamhet också utomlands. Publicitet är ändå inte något nytt för gruppen. För ett par år sedan gjordes en dokumentärfilm som hette Kovasikajuttu om bandet. Filmen vann flera priser både i Finland och utomlands. Gruppen PKN har också haft spelningar både i Finland och utomlands.

Gruppens tävlingslåt heter Aina mun pitää (Alltid måste jag). Den handlar om saker man måste göra, som att städa, diska och jobba.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving