avfall på en strand

Det flyter omkring stora mängder plastavfall i världshaven. En del av avfallet spolas upp på stränderna. Bilden är från Panamakanalen.

Haven är fulla av sopor

Det finns fem jättestora ansamlingar med plastavfall som flyter omkring i världshaven.

Havsströmmarna har samlat flytande avfall till enormt stora flottar. Det finns två jättestora flottar med avfall i Stilla oceanen, två i Atlanten och en i Indiska oceanen.

En del av avfallet spolas upp på stränderna som blir skräpiga. Också ute till havs är avfallet skadligt. Många djur som lever i havet lider av avfallet.

Mycket av plastavfallet är tunna plastpåsar. Plastpåsarna liknar medusor i havet. Djur som äter medusor misstar sig och äter plastpåsar och blir sjuka.

Det är också vanligt att fåglar, sköldpaddor och andra havsdjur trasslar in sig i plastpåsar och gamla fiskenät. Det här leder till att många djur dör.

En del av plastavfallet i havet smulas långsamt sönder. De små plastbitarna kan innehåller gifter. Fiskar kan äta av plastbitarna. Det här leder till att människor får i sig av gifterna när de äter fisk.

Varje år tillverkas över 90 miljarder ton plast. En tiondedel av plasten hamnar senare i havet. Om utvecklingen fortsätter finns det snart mera plast än fisk i havet.

Många länder har helt förbjudit plastpåsar för att minska på plastavfallet. Bangladesh, Marocko, Kenya, Rwanda och Sydafrika har förbjudit tunna plastpåsar helt.

Källa HS, Yle


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving