flickor med blomsterkransar

Midsommar och blommor hör ihop. De här flickorna firade midsommar på Fölisön i Helsingfors 2018.

Samtalsämnet

Midsommar – början eller slut?

Nu på veckoslutet är det midsommar. Det är midsommarafton fredagen den 19 juni, midsommardag på lördagen och sommarsolstånd på söndagen. Det här är ett faktum och inget vi behöver diskutera. Men finländarna har olika åsikter om huruvida midsommaren är en början eller ett slut.

Traditionellt har man ansett att den finländska sommaren börjar vid midsommar. Därför börjar en stor del av finländarna sin semester vid midsommar.

Men det finns alltid någon som vid midsommar påminner om att vi nu går mot höst. Någon brukar till och med berätta hur många dagar det är kvar till julafton. Det känns inte så uppiggande.

Det är förstås sant att den 22 juni är det sommarsolstånd. Det betyder att solen då står som högst på himlen på det norra halvklotet. Dagen är årets längsta och natten årets kortaste. Efter det blir dagarna igen kortare och kvällarna blir mörkare.

Men vid midsommar har vi ännu många, många långa ljusa dagar kvar. Vi kan väl vänta till hösten med att tala om julen. Låt oss nu njuta av sommaren och ljuset!

 

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving