strandbild

Det har varit ganska lite folk på simstränderna i år. Det har berott på att det har varit ganska få riktigt varma dagar i sommar.

Räcker inte 24 grader?

Finländarna har hela sommaren väntat på att det ska bli riktigt varmt. I nyheterna har man nästan varje kväll frågat meteorologerna om det nu äntligen ska blir varmt, om ”helle” är på väg.

På finska talar man om ”helle” när temperaturen stiger över 25 grader i skuggan. Det finns inget motsvarande ord på svenska, men man talar om värmebölja när det är riktigt varmt en längre tid.

I sommar har det inte varit riktigt varmt särskilt ofta. Därför har många finländare väntat så ivrigt på värmen. Men man kan ju fråga sig om inte 24 eller 23 grader är tillräckligt?

Det här med en gräns på 25 grader är en finländsk uppfinning. I USA är gränsen för varmt väder hela 32 grader och i Spanien 30 grader.

Meteorologiska institutet kommer med varningar om temperaturen stiger högt. Redan 27 grader känns mycket varmt och 30 grader är tryckande hetta. Varningarna riktas till människor som kan få problem med hälsan och till dem som arbetar utomhus.

Källa Meteporologiska institutet


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving