trafikbild

Övervakningskamerorna kallas plåtpoliser. Kamerorna kontrollerar bilens hastighet och tar en bild om bilen kör för fort. Den som kör för fort får en böteslapp hem med posten. Från början av oktober är gränsen för böter 7 kilometer i timmen över den tillåtna hastigheten.

Allt fler plåtpoliser

Polisen skaffar 50 nya kameror för att övervaka hastigheten på vägarna. Det här betyder att det snart finns 150 kameror längs vägarna som övervakar om någon kör för fort.

Är det här en bra eller dålig sak? Det är givetvis bra att polisen övervakar att människor inte kör alltför fort. För höga hastigheter i trafiken ökar risken för olyckor.

Frågan är ändå om det just är flera övervakningskameror, så kallade plåtpoliser, vi behöver. Det finns många kamerastolpar längs vägarna. Eftersom bilisterna är rädda för att få böter är det många som bromsar in vid kamerorna. Det här leder till en ryckig körstil.

I stället för många övervakningskameror skulle det behövas flera riktiga poliser i trafiken. De skulle kunna övervaka också andra farligheter än överhastighet. Det förekommer till exempel många farliga omkörningar i trafiken. Problemet är antagligen bristen på pengar. Det är billigare att köpa kameror än att anställa poliser.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving