Vi kan inte börja använda sharia-lagen i Finland

Det muslimska samfundet i Finland föreslog att man grundar en islamsk sharia-domstol i Finland. Sharia är en islamisk lag som grundar sig på Koranen.

Det muslimska samfundet anser att det finns problem mellan Finlands lag och den muslimska tron. Samfundet hoppades att man kunde tillämpa sharia-lagen på muslimerna i Finland. Enligt sharia-lagen går det till exempel fortare att få skilsmässa än genom Finlands lag.

Islamforskare Jaakko Hämeen-Anttila berättar att reglerna som berör familjerätt är ganska lika i sharian och i Finlands lag. Men i sharian är ändå mannens ställning bättre än kvinnans. Det här märks till exempel i arvsfrågor. En man ärver vanligen mera än en kvinna.

Också vid en skilsmässa har mannen en bättre ställning än kvinnan. Mannen får skilsmässa om han vill ha det. För att en kvinna ska få skilsmässa måste hon ha en god orsak eller mannens medgivande.

I Finlands lag är jämställdheten mellan människorna den viktigaste principen. Män och kvinnor är jämlika och lagen ska behandla dem på samma sätt. Män och kvinnor ärver lika mycket. Varken mannen eller kvinnan behöver komma med en orsak till varför de vill ha skilsmässa.

Justitieministeriet fattade rätt beslut. Vi kan inte tillämpa sharian i Finland. Det är viktigt att alla människor får leva enligt sin egen övertygelse eller religion. Men lagen ska ändå vara lika för alla i Finland.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving