Vem ska leda Sannfinländarna?

Timo Soini meddelade i början av mars att han inte fortsätter som ordförande för partiet Sannfinländarna. Partiet väljer en ny ordförande på partikongressen i juni.

De sannfinländska politikerna Sampo Terho, Veera Ruoho, Leena Meri och Jussi Halla-aho har meddelat att de ställer upp i ordförandevalet.

Den nya ordföranden vill säkert påverka partiets linje. Ordföranden kommer också att påverka regeringens linje eftersom Sannfinländarna är med i regeringen.

Om Halla-aho väljs till ordförande kommer sannfinländarnas inställning till invandring att bli mycket strängare. Halla-aho har i många år kritiserat Finlands flykting- politik och sagt att den är för slapp. Han har också fått en dom för att han har skrivit nedsättande om islam i sin blogg. Han har också kallats rasist.

Många andra partier är negativa till Halla-aho. Några vill inte ens samarbeta med honom.

Sampo Terho är en annan stark ordförandekandidat. Han kan vara populärare än Halla-aho. Många anser att Terho är en mera sansad och måttfull politiker än Halla-aho. När det gäller invandring är Terho ändå mycket mera kritisk än till exempel Timo Soini.

Timo Soini har lett Sannfinländarna sedan 1997, alltså i tjugo år. Det är en lång tid. Nu när han slutar är en tidsperiod förbi. I juni får vi se vem som blir ny ordförande. Samtidigt klarnar det om sannfinländarnas politik då också bli hårdare.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving