Vänskap en en viktig sak

Söndagen den 14 februari är det Alla hjärtans dag som också kallas vändagen. Seden att fira den 14 februari har kommit från USA. Numera är det vanligt att fira dagen också hos oss.

I en del länder firar man kärleken den 14 februari. I Finland kallas dagen oftast vändagen och då gläder man sig över sina vänner. Vändagen kan kännas som en konstgjord eller ytlig festdag.

Men bakgrunden är äldre än man tror. Man hittar rötterna till firandet i antikens Rom där man firade festen Lupercalia. Då högaktade man Juno och Pan.

Juno var kvinnornas och äktenskapets gudinna. Pan var naturens gud. Senare fortsatte de kristna fira dagen, men då som den heliga Valentins dag.

Att komma ihåg sina vänner och fira vänskapen är extra viktigt just nu. På grund av coronapandemin tvingas många av oss hålla oss för oss själva. Många känner sig ensamma.

Vi kan komma ihåg våra vänner genom att ringa, skicka textmeddelande, e-post eller kanske ett traditionellt postkort. Det är bra att minnas vännerna också andra dagar än den 14 februari.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving