Tur att vi har demokrati i Finland

Tur att vi har demokrati i Finland Det finns många länder i världen där människor inte har mänskliga rättigheter. Folk är rädda för att säga högt vad de tycker och tänker. De är rädda för landets ledare och myndigheter.

I många länder är människorna speciellt rädda för polisen. I de länderna är polisen kanske våldsam och använder sin makt fel. Folk kan försvinna, bli torterade.

Finland är ett demokratiskt land. Vi har så kallat folkvälde. Finland respekterar de mänskliga rättigheterna. Vi har också pressfrihet. Demokratin behöver pålitlig journalistik för att fungera.

Folk i Finland vågar säga vad de tycker och tänker. Man får rösta på det parti eller den kandidat man själv vill. Det är viktigt.

Demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna betyder också att ledare och myndigheter kan granskas. Om politiker, eller till och med polisen missbrukar sin makt, ställs de till svars för sina handlingar.

Först måste situationen ändå undersökas noggrant. Man måste veta precis vad som hänt innan någon döms. Det hör också till demokratin.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving