Terrorismen kom nära

För en vecka sedan exploderade en bomb i metron i S:t Petersburg i Ryssland. I fredags körde en man in i en folkmassa med en lastbil i Stockholm i Sverige.

Två terrordåd inträffade i Finlands grannländer inom en vecka. Terrordåden har verkligen upprört finländarna. Nu kom terrorismen nära inpå oss.

Det verkar som att bägge dåden har utförts av islamister. De skyldiga är kanske inte medlemmar i någon islamistisk IS-organisation, men det är IS som har inspirerat dem till terrorism.

Experter har varnat och sagt att terrorister kan ta modell av tidigare terrordåd. Terrordådet i Sverige påminde mycket om terrordådet i Nice i Frankrike förra sommaren.

Finland och Sverige är små länder i norr som inte lägger sig så mycket i det andra länder gör. Därför har vi hoppats att terroristerna inte ska vara så intresserade av oss. Men det är tydligen inte så längre.

Terrorismen orsakar både rädsla och ilska. Den leder till en vilja att hämnas. Vi känner sorg för dem som har drabbats. Rädsla, ilska och sorg är förståeliga känslor. Det är också mänskligt att vilja hämnas.

Men det är inte bra att handla förhastat när man är upprörd. Vi måste kämpa lugnt och beslutsamt mot terrorismen. De skyldiga ska tas fast och dömas, men vi ska inte hota och förfölja oskyldiga människor.

Vi ska hålla fast vid det som är bäst i våra nordiska rättsstater: Det är bara de som har döms i domstol som är skyldiga.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving