Terrorismen är ett fortsatt hot

För 15 år sedan flög terrorister med flygplan mot de höga WTC-byggnaderna i New York i USA. Upp till 3 000 personer dog när byggnaderna började brinna och rasade samman.

Det var terroristorganisationen Al-Qaida som gjorde det här. Efter det började en ny tid för terrorism och kampen mot terrorism. Efter attackerna mot WTC-byggnaderna har USA och dess allierade krigat i Afghanistan, Irak och Syrien. Man lyckades döda Al-Qaidas ledare och splittra terrororganisationen. Flera hundra människor som misstänktes vara terrorister fängslades.

USA har anklagats för att vara för hård i kriget mot terrorismen. USA:s under- rättelsetjänst har till exempel torterat människor i hemliga fängelser.

Tyvärr har inte terrorismen försvunnit. I stället för Al-Qaida kom terrororganisationen IS. Den har utfört terrordåd i både Europa och Mellanöstern. Hundratals människor har dött. Det verkar som om terrorismen är ett fortsatt hot i många länder.

Det har kommit hundra tusentals flyktingar från Mellanöstern till Europa. Många är rädda för att det bland flyktingarna kan finnas terrorister. Det här leder till att många blir misstänksamma mot alla flyktingar. Man måste ta hotet av terrorismen på allvar. Polisen måste kunna undersöka terrorism också i Finland även om här inte har skett något allvarligt.

Men det är viktigt att minnas att  misstänksamhet och felaktiga beskyllningar inte tar bort terrorismen. Största delen av flyktingarna är helt vanliga hyggliga människor.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving