Sommarvädret är aldrig bra

Vad pratar finländarna om före semestern? Om vädret, naturligtvis! Regnar det eller skiner solen, ens litet? Är det kall vind. Borde man packa med gummistövlar och regnkläder på semesterresan?

Att diskutera vädret är en slags nationalhobby för finländarna. Alla finländare sysslar med det här. Vädret är också den enda saken finländare kan tala om med helt främmande människor.

Vi talar inte gärna med främmande människor. Men det går mycket bra att kommentera det dåliga sommarvädret med vem som helst på busshållplatsen eller i kassakön i butiken.

Den viktigaste regeln när man diskuterar vädret är: Vädret är aldrig bra. Det regnar nästan alltid. Om det inte regnar blåser det och är mycket kallt. Eller åtminstone lite kyligt. Om det inte är kallt eller kyligt så är det värmebölja. Och då är det för hett.

Det finns inga andra regler. Var och en får ogilla sommarvädret av olika orsaker.

Det är egentligen lätt att förstå varför vi alltid klagar på sommarvädret. Sommaren är så kort och ändå borde vi hinna med allt det där roliga. Vi borde hinna simma och besöka släktingarna på deras sommarställen. Vi borde cykla till torget och åka ut med båten. Vi borde rensa i grönsakslandet och plantera blommor.

Om det är för hett eller för kallt eller för regnigt kan vi inte göra någonting.

Utom att klaga på vädret, det kan vi.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving