Lyckliga finländare

Finländarna är världens lyckligaste folk. Det här kom fram i FN:s lycklighetsrapport för ett par veckor sedan. Det ledde till en livlig diskussion. Många tänkte att nog går det sämre för finländarna än för folk i de andra nordiska länderna.

Men enligt FN:s rapport är norrmännen mindre lyckliga fastän de vinner nästan alla skidtävlingar. Danskarna är avslappnade och gör bra tv-serier. Trots det är de inte lika lyckliga som finländarna.

Och bäst av allt: Enligt FN-rapporten kommer svenskarna först på nionde plats på listan över de lyckligaste. Det gjorde många finländare lyckligare.

Markku Ojanen är professor i psykologi. Också han har undersökt hur lyckliga finländarna är. I en intervju för Yle sade han att finländarna redan på 1970-talet var nästan lika lyckliga som nu.

Enligt Ojanen gör fattigdom och stora ekonomiska skillnader folk mindre lyckliga. Det ska vi komma ihåg om vi vill hålla Finland med bland de lyckligaste länderna.

Finland fick en bra placering i FN-rapporten för att också invandrarna är lyckliga i Finland. Det lönar sig alltså att ta hand om invandrarna.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving