Hur kan vi hjälpa flyktingar få jobb?

Arbetsminister Jari Lindström besökte USA och bekantade sig med landets flyktingpolitik. Ministern blev förvånad över hur snabbt flyktingarna börjar jobba i USA. Ett halvt år efter att flyktingarna har kommit, jobbar 80 procent av dem och försörjer sig själva.

I Finland är det vanligt att invandrare är arbetslösa ännu flera år efter att de har flyttat till Finland. Det här gäller till exempel irakiska kvinnor. Över 60 procent av de irakiska kvinnorna är arbetslösa ännu efter tio år.

Vad är det som hjälper flyktingarna i USA ut i arbetslivet? Enligt Lindström beror det på att flyktingar inte har social trygghet i USA. Flyktingarna måste försörja sig själva. Det här tvånget lockar dem att söka jobb. Ministern säger ändå att det är svårt att jämföra Finland och USA. Arbetsmarknaden fungerar på olika sätt hos oss och i USA.

Dessutom måste man beakta en sak, nämligen språket. Engelska är ett stort internationellt språk. Många flyktingar kan åtminstone lite engelska när de flyttar till USA. Det är också enkelt att bekanta sig med landets kultur och sedvänjor via tv och internet. Det påverkar också möjligheten att få jobb.

Nästan ingen av flyktingarna kan finska. Information om Finlands kultur är inte heller så lätt att hitta på andra språk än finska. Språket och sedvänjorna i vårt lilla land i norr är nya och främmande för flyktingarna när de kommer.

Vi kan säkert lära oss en del av USA:s flyktingpolitik. Men vi måste erkänna fakta: Man måste lära sig finska i Finland eftersom arbetsmarknaden här går på finska.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving