Finländare godkänner inte längre offentligt supande

Finländare är nu mer negativt inställda till offentligt supande än förut. Finländarna är särskilt kritiska mot politiker som uppträder berusade.

Annat var det förr. Då var det vanligt att politiker söp när de representerade utomlands. Många tänkte att alkohol hörde till statsbesök och formella middagar. I dag tillåts det här inte längre för politiker.

I våras deltog riksdagsledamöterna Pirkko Mattila och Katja Hänninen i en formell middag i Sverige. De blev berusade. De finländska politikernas berusning väckte uppmärksamhet både i Sverige och i Finland.

Efter resan blev Mattila och Hänninen uppläxade av riksdagens talman Maria Lohela.

Finländare kritiseras ofta för att dricka för mycket alkohol. Men nu verkar det som om finländarnas attityd gentemot alkohol har förändrats. Det är inte längre lämpligt att vara berusad under arbetsuppdrag. Det serveras också mindre alkohol än förr på fester som ordnas på arbetsplatser.

Unga använder mindre alkohol än förr. Allt fler ungdomar är helnyktra och dricker inte alls alkohol.

Vin och öl intresserar ändå finländare mera än förut. Nuförtiden dricker många finländare inte alkohol för att bli berusade. I stället dricker man för att njuta av god mat och dryck, och förhoppningsvis också av gott sällskap. Här har utvecklingen gått i rätt riktning.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving