Finland från norr till söder

Finland är ett långt land som sträcker sig från Östersjöns strand till norra Lappland. Sträckan från Hangö i södra Finland till Nuorgam i norra Lappland är 1 157 kilometer. Finland är drygt 300 000 kvadratkilometer stort.

De 5,5 miljoner finländarna har alltså ganska gott om utrymme. Men finländarna har av någon anledning inte bosatt sig jämnt över hela landet. Största delen av finländarna bor i södra Finland.

LL-Bladet har i höst startat en ny artikelserie som vi kallar Städer i Finland. Vi åker runt i Finland och berättar om städer och orter runt om i landet. Vi har redan presenterat Ivalo och Uleåborg i norra Finland.

I det här numret flyttar vi oss till Joensuu i östra Finland. Vår journalist besökte Joensuu och bekantade sig med staden och människorna där. Hur är det att leva i Joensuu i norra Karelen? Staden har 75 000 invånare.

Finlands karta påminner lite om en kvinna klädd i en lång vid kjol. Därför talar man ibland om landet som Finlands mö. Möns huvud är Lappland och kjolen är södra Finland. Kjolen är brokig för att det finns så många sjöar där. Finland har över 180 000 insjöar.

Är finländarna i söder annorlunda än finländarna i norr? Vad är de olika städerna kända för? Och vad säger invånarna om sin hemstad?

Välkommen med på en resa genom Finland!


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving