En ovanlig dag i finländsk politik

Tisdagen var en ovanlig dag i finländsk politik. Först föll regeringen nästan, sedan splittrades partiet Sannfinländarna och en del av sannfinländarna bildade en ny riksdagsgrupp. Gruppen meddelade att gruppen heter Nytt alternativ. Sannfinländarnas tidigare ledare Timo Soini är med i den nya gruppen.

Regeringen fortsätter nu med Nytt alternativ.

Det är ovanligt med sådana här svängar i finländsk politik. Vanligen är den finländska politiken jämn och lite tråkig. Men nu är det verkligen inte tråkigt. Det känns som att det händer något hela tiden. Många finländare följde med den här veckans politiska svängar som en spännande film.

Det finns två händelsekedjor att följa. Den ena handlar om vad som ska hända med Sannfinländarna. Kvar i partiet blev en grupp politiker som är bestämt emot både invandring och EU. Men gruppen är nu mycket mindre än förut. Hurdan ställning och inverkan på politiken i Finland kan gruppen få?

Den andra frågeställningen gäller Finlands regering. Statsminister Sipiläs regering fick tilläggstid. Samlingspartiet, Centerns och Nytt alternativ fortsätter i regeringen. Men kommer regeringens politik att vara likadan som förut eller förändras något?

Det finns åtminstone en bra sak med allt det här: Den här sommaren kan ingen påstå att politik är tråkigt.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving