Det är viktigt att träna läsning

Förra veckan firades högläsningsdagen. Den här veckan har Selkokeskus haft en kampanj där invandrare läser för äldre och för personer med utvecklingsstörning. Man har läst både lättläst litteratur och lättlästa nyheter. Undervisningsminister Li Andersson har varit beskyddare för kampanjen.

Att kunna läsa är viktigt. Det är en del av människans identitet. Läskunnighet hjälper en människa att förstå och att kunna uttrycka sig. Läskunskap ökar också jämlikheten mellan människor och välmåendet. Att kunna läsa är en förutsättning för att kunna vara en jämlik medlem i vårt samhälle. Alla har rätt till det.

Finländarna har länge varit duktiga på att läsa. De senaste åren har vi ändå fått höra att finländarna inte längre är lika duktiga på att läsa. Särskilt barnen och de unga läser sämre än förr.

Finländarna går gärna till biblioteket och läser böcker och tidningar. Nästan alla läser text på internet. Vi måste ändå sköta om läskunnigheten. Bara genom att läsa tränar man sin egen läskunnighet. Läskunnigheten blir inte bättre av att spela dataspel eller titta på film.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving