Det är klokt att använda överbliven mat

Det är klokt att använda överbliven mat Matsvinn är ett stort problem i världen. Med matsvinn menar man mat som fortfarande är tillräckligt färsk för att ätas, men som blir över hemma, i butiker eller på restauranger och därför slängs.

En miljard människor på jorden går hungriga. I rika länder kastas över en miljard ton mat. Enligt Naturresursinstitutet slängs det 500 miljoner kilo mat i Finland varje år.

Det är slöseri att slänga bort mat som fortfarande är bra. Det är slöseri både ekonomiskt och ekologiskt. Det går åt mycket energi till att producera, transportera och laga maten. När man odlar grönsaker och föder upp djur till kött uppstår det utsläpp både i luften och i vattnet.

Att så mycket mat blir svinn beror delvis på att det köps för mycket mat som sedan inte äts upp. Nu har man ändå gjort något åt det också i Finland.

Man kan köpa äldre men ännu helt bra mat billigare i butikerna. Man kan också köpa överblivna restaurangportioner förmånligt. En del butiker ger överblivna livsmedel till välgörenhet. Det är bra att det här görs!


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving