stadsvy i Uleåborg

Statyn med Torgpolisen är en symbol för Uleåborg. Statyn finns mitt på salutorget. Förr fanns det riktiga torgpoliser som höll ordning på torget i Uleåborg.

Uleåborg, norra Finlands huvudstad

Uleåborg är en livlig stad i norra finska Österbotten. Uleåborg ligger vid Bottenvikens kust. Det var den svenska kungen Karl IX som grundade staden år 1605.

Uleåborg ligger lämpligt där havet och flera åar möts. På 1800-talet var Uleåborg en av de städer i Finland som exporterade mest tjära. Uleåborg har alltid varit en betydelsefull handelsplats.

Staden växte och blev rikare. På 1990-talet blev Uleåborg ett center för teknologi.

Nu har den livligaste teknologi-vågen lagt sig, men visst utvecklar man fortfarande ny teknik och nya applikationer i Uleåborg.

Många ungdomar studerar vid universitetet i Uleåborg och stadens andra läroanstalter.

Presidenterna Ståhlberg, Kallio och Ahtisaari har alla gått i skola i Uleåborg.

Många minns att Uleåborgs stadsteater är byggd på mark som är utfylld på havet. Och universitetet är byggt på ett kärr.

De äldre minns hur de vackra trähuskvarteren i staden förstördes på 1960- till 1980-talen. Senare har staden slutat förstöra det vackra.

I dag lönar det sig att uppleva Uleåborg på torget, gågatan Rotuaari, den fina Ainola parken, badstranden Nallikari eller vetenskapscentret Tietomaa.

På Uusikatu i centrum av staden finns en text på en vägg som alla uleåborgare känner till. Där står ”paska kaupunni” (ungefär Skit stad). Den här graffitin syftar på en sång med samma namn av Kauko Röyhkä som också är från Uleåborg.

Många uleåborgare tyckte att staden ännu på 1970- och 1980-talen var ganska grå och eländig. Många flyttade bort.

I dag är både staden och inställningen en helt annan. Eller vad tycker ni?

Ishockeyklubben Kärpät i Uleåborg har vunnit FM-guld redan sex gånger på 2000-talet. Dessutom har de fått fyra andra medaljer. Inte så tokigt!


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving